Sinds 2016 bieden wij gespecialiseerde zorg aan mensen die last hebben van claudicatio intermittens, ook wel etalage benen genoemd, of ander perifeer vaatlijden. Marijke Hunink, fysiotherapeut en handtherapeut, volgde daarvoor in 2015 de speciale scholing ‘Perifeer arterieel vaatlijden’. Sindsdien zijn wij aangesloten bij het landelijke ClaudicatioNetLogo - Klein

Fysiotherapie bij claudicatio
De eerste keus voor de behandeling bij patiënten met claudicatio intermittens (of etalagebenen) is looptherapie. Door middel van looptherapie kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden. Het woord looptherapie is iets anders dan (sportief) wandelen. Met looptherapie bedoelen we lopen in een stevige wandelpas. Als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), lijken de resultaten aanzienlijk beter. Een bijkomend voordeel is dat de fysiotherapeut ook aandacht kan besteden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. U kunt hierbij denken aan stoppen met roken, gezond eten en het ontwikkelen van een actieve levensstijl.

Het programma
In eerste instantie worden uw bewegingsmogelijkheden besproken en wordt er samen met u een persoonlijk en gestructureerd loopprogramma samengesteld om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen.
In het begin krijgt u 2 – 3 keer per week begeleiding maar uiteindelijk zal de therapie afgebouwd worden (indien uw conditie dit toelaat) en gaat u steeds meer zelfstandig aan de slag.
Voor het beste resultaat van de looptherapie is het van belang dat u minimaal 5 keer per week, maar het liefst dagelijks loopt of oefent, bij voorkeur drie keer per dag, en dit minimaal 3 tot 6 maanden volhoudt. Door telkens door te lopen tot net voor u uw maximale loopafstand heeft bereikt, kan uw loopafstand vergroot worden.

Naast het verbeteren van uw loopafstand verbetert u ook uw uithoudingsvermogen en looppatroon en overwint u uw mogelijke angst voor inspanning. Vooral het looppatroon is van belang. Om pijnklachten te omzeilen, gaan veel mensen op een andere geforceerde manier lopen, daarom wordt ook aandacht besteed aan een gezond looppatroon.

Hebt u behoefte aan meer informatie? Neem contact op met Marijke Hunink, mail: marijke@suo-marte.nl of bel 0515 460202 | Suo Marte, Keizersmantel 453, SNEEK
U vindt ook informatie op de patiëntensite van het ClaudicatioNet. En in dit filmpje.