Herkent u uw kind hierin?
- Waarom komt het niet tot leren?
- Concentratieproblemen, dromen?
- Slecht stil zitten?
- Het lijkt of hij/ zij niet alles hoort.
- Tafels onthouden lukt niet.
- Getallen en letters omdraaien.
- Mijn kind is snel moe.
- Mijn kind vindt lezen echt niet leuk.
Als u uw kind herkent in deze punten, is uw kind mogelijk een beelddenker of heeft uw kind fixatie disparatie.
Fixatie disparatie
Klaagt uw kind over de ogen, over hoofdpijn, over dansende letters en cijfers? Is uw kind snel moe? Houdt uw kind het hoofd schuin bij lezen en/of schrijven, heeft uw kind een slordig handschrift? Stoot uw kind zich vaak? Heeft uw kind gevoelige ogen voor (zon)licht?
Dat zou kunnen wijzen op fixatie disparatie. De ogen werken in dat geval niet goed samen waardoor het beeld niet goed samenvalt. Dit heeft niets te maken met wel of niet scherp zien. Het linkeroog ziet iets en het rechteroog ziet iets. Die 2 aparte beelden worden in de hersenen samen gevoegd tot 1 beeld.
Dit kan heel wat problemen veroorzaken. Het is vermoeiend, soms kan een kind er zelfs misselijk van worden en hoofdpijn krijgen. Doordat de letters bewegen, leest het kind andere woorden dan die er staan. Het woordbeeld is daardoor slecht, wat moeilijkheden met spelling op kan leveren. Deze kinderen vinden lezen ook niet leuk, het kost heel veel energie en het lijkt erop dat het vaak niet goed lukt. Ook rekenen kan problemen opleveren. Het gedrag van uw kind kan hier ook door beïnvloed worden. Doordat de wereld voor het kind beweegt, gaat het kind zelf meer bewegen om dat beeld rustiger te krijgen. Of het kind gaat in gedrag compenseren.
Aanpak
Judith Fluks is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van kinderen met mogelijke fixatie disparatie. Kijk hier op haar website
Met de juiste hulp wordt het leren op school makkelijker gemaakt en zal de schooltijd plezieriger zijn!